Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Muffins med äpple, lakrits och maräng

Saftiga muffins med lätt krisp av vallmofrön. Äppelsorten Summer red ger kompotten frisk och syrlig smak och äppelköttet behåller sin vita färg vid kokning. Lakritskrisp säljs på bakavdelningen av märket Odense.

Petra Lindstrand
Muffins med äpple, lakrits och maräng
Muffins med äpple, lakrits och maräng
Muffins med äpple, lakrits och maräng
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 4 dlvetemjöl special- (240 g)
  • 1,5 mskblå vallmofrön
  • 2 tskbakpulver
  • 0,5 tskvaniljpulver
  • 0,5 tsksalt
  • 125 gsmör- rumsvarmt
  • 2 dlströsocker
  • 3ägg
  • 1,5 dlmjölk

Äppelkompott

  • 500 gäpplen- gärna Summer red
  • 0,5 tskkardemumma- hel
  • 1 dlrårörsocker
  • 1 mskcitron- pressad

Italiensk maräng

  • 4äggvitor- (125 g)
  • 2,25 dlströsocker- (210 g)
  • 0,5 dlvatten- (50 g)

Tillbehör

  • 1 msklakritskrisp

Gör så här

  1. Kompott: Skala, kärna ur och skär äpplena i cm-stora tärningar. Lägg dem i en kastrull. Stöt kardemumman i mortel. Blanda ner kardemumma, socker och citron i kastrullen. Koka tills äpplena har mjuknat men inte blivit mos, ca 3 min. Låt kallna. 

  2. Sätt ugnen på 200°. Blanda samman mjöl, vallmofrön, vaniljpulver, bakpulver och salt.

  3. Vispa smör och socker pösigt med elvisp.  Tillsätt äggen, ett i taget under vispning. Vispa i mjölken, lite i taget.  Sikta i de torra ingredienserna och vispa snabbt ihop till en jämn smet. Fördela smeten i stabila muffinsformar med hjälp av två skedar till hälften i formarna.

  4. Grädda muffinsen mitt i ugnen ca 15 min. Låt kallna på galler.

  5. Gröp ur ett hål mitt på muffinsen med en tesked, fyll med kompott.

  6. Maräng: Koka socker och vatten till 122°.  Vispa äggvitorna till ett fast skum. Häll den varma sockerlagen i en tunn stråle över äggvitorna under kraftig vispning med elvisp. Vispa tills smeten svalnat och är glansig. Fyll marängsmeten i en spritspåse med tyll. Spritsa marängen i en ring runt kompotten. Lägg mer kompott i marängringen.

  7. Bränn av marängen med en gasolbrännare. Strö över lakritskrisp och servera.

Vad tyckte du om receptet?

6 goda svenskodlade äpplen

Gravensteiner är strimmande rött eller rödflammigt med en fantastisk härlig doft, god söt smak med fin syra. Äpplet är gott att bara äta som

det är. Det passar till i stort sett allt; bakning, gott i maten, till mos, cider och must. Men läckert också att bara äta som det är.

Collina har krispigt fruktkött och frisk smak med en aning syra. Äpplet är gott att äta som det är, men passar även bra i bakning, i sallader, till äppelsalsa, chutney och mos. Bra i äppelkakor och passar även att göra must av.

Signe Tillisch är ett riktigt allround-äpple. Fruktköttet är gulvitt eller vitt, poröst och saftigt och smaken söt och svagt syrlig med fin arom. Det är gott att äta som det är och passar fint i sallader, desserter, äppelkakor och andra bakverk. Även gott i chutney, mos och must.

Åkerö, med sitt fasta fruktkött och fina smak, är juvelen bland våra svenska äppelsorter. Det är aromatiskt och friskt, ett gott ätäpple som också passar bra i äppelkakor och till mos.

Discovery har ett fast fruktkött som har en svag rosa ton. Äpplet har en söt smak. Det är gott att äta som det är, men passar också i desserter

och i bakverk. Prova i äppelkaka eller som ett sötsyrligt äppelmos.

Summer red har ett saftigt och sött fruktkött, bärig smak, med en frisk syra. Passar att äta som det är, men också gott i bakverk och i matlagning