Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Moussetårta med whiskysmak

En chokladtårta med vuxensmak. Hela tårtan går bra att göra dagen före. Vill du förbereda ännu längre i förväg kan den färdiggräddade bottnen frysas, så behöver du bara bre den goda chokladmoussen över tårtan inför festen.

Moussetårta med whiskysmak
Moussetårta med whiskysmak
Moussetårta med whiskysmak
Ove Lindfors

Botten

  • 100 gsmör
  • 2 stägg
  • 3 dlströsocker
  • 1,5 dlvetemjöl
  • 1 tskvaniljsocker
  • 1 krmsalt
  • 0,5 dlkakao

Chokladmousse

  • 2 mskwhisky
  • 2 mskströsocker
  • 1 dlkesella
  • 100 gmörk choklad
  • 2 dlvispgrädde

Garnering

  • choklad- strimlad mörk
  • blåbär

Gör så här

  1. Smörj och bröa en form med löstagbar kant som mäter 24 centimeter i diameter. Sätt ugnen på 175 grader.

  2. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, vaniljsocker, salt och kakao och rör ner det i äggsmeten. Rör ner smöret.

  3. Häll smeten i formen och grädda kakan i mitten av ugnen 25–30 minuter. Ta ut kakan och låt den kallna. Diska formens kant och sätt tillbaka den runt kakan.

  4. Moussen: Rör whisky och socker tills sockret löst sig. Blanda i kesella. Smält chokladen över vattenbad och rör ner den.

  5. Vispa grädden och vänd ner den i smeten, i ett par omgångar.

  6. Bred moussen i ett tjockt lager över chokladkakan. Ställ tårtan i kylen minst 1 timme. Garnera med strimlad choklad och blåbär.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök