Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
En lyxig moussetårta på en seg chokladbotten. Den vita chokladpannacottan mjukar upp de kraftiga smakerna till en perfekt smakkombination.
Sätt ugnen på 150°. Hacka chokladen. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt chokladen och låt den smälta under omrörning.
Vispa ägg och muscovadosocker fluffigt i en bunke. Sikta ner resten av ingredienserna i äggvispet. Tillsätt chokladsmöret och vänd ihop till en smet.
Häll smeten i en smord och kakaobeströdd springform, 18–20 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen i 25–30 min. Kakan får gärna vara lite kletig i mitten. Låt kallna. Lossa kakan från formen och diska den. Klä kanterna i formen med tårtplast och lägg tillbaka bottnen.
Vit chokladpannacotta: Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 min. Hacka chokladen. Häll grädde, socker och vaniljsocker i en kastrull och värm upp. Tillsätt chokladen och rör tills den smält. Ta upp och låt gelatinbladen smälta i smeten. Blanda i salt. Häll smeten i en form, ca 15 cm i diameter. Ställ in pannacottan i frysen.
Svartvinbärsmousse: Passera vinbären genom en sil. Mät till 270 g. Vispa grädden mycket lätt och ställ in i kylen. Koka socker och vatten till 123 grader. Vispa under tiden äggvitorna till ett tjockt skum i en rostfri bunke tillhörande en assistent. Häll sockerlagen i en tunn stråle ner i äggvitorna under kraftig vispning. Vispa tills marängsmeten är fast. Sänk sedan hastigheten till medel och vispa tills marängen är sval.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Värm hälften av svartvinbärspurén med citronsaften. Ta kastrullen av plattan. Ta upp och smält gelatinbladen i purén. Tillsätt resten av purén. Rör ner purén i marängsmeten och vänd sist försiktigt ner den vispade grädden och salt.
Häll ca 2 cm mousse på chokladbottnen. Lägg i den vita chokladpannacottan och fyll på med resten av moussen. Vill du gjuta kupoler spar du lite mousse till dem. Frys kupolerna och tårtan.
Dra bort tårtplasten och lägg på eventuella kupoler. Låt tårtan tina i kyl i ca 4 tim. Garnera med kaksmulor, hallon och mynta före servering.