Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Moussebakelse med björnbär och mynta

En lyxig chokladdessert som enklast görs i silikonformar. De vi har använt rymmer ca 1 ½ dl.

Moussebakelse med björnbär och mynta
Moussebakelse med björnbär och mynta
Moussebakelse med björnbär och mynta
Foto: Åsa Swanberg

Kladdkaksbotten

  • 100 gsmör
  • 2ägg
  • 1,5 dlströsocker
  • 1,5 dlvetemjöl
  • 2 mskkakao
  • 1 mskvaniljsocker

Björnbärssås

  • 100 gbjörnbär
  • 0,5 dlvatten
  • 2 mskhonung
  • 2 mskmynta- finhackad

Chokladmousse

  • 2gelatinblad
  • 3 dlvispgrädde
  • 200 gmörk choklad- hackad
  • 2 dlturkisk yoghurt- 10 procent

Garnering

  • 4björnbär- färska
  • mynta

Gör så här

  1. Kladdkaksbotten: Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en springform, 24 cm i diameter.

  2. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna något. Vispa ihop ägg, strösocker och smör och sikta sedan ner de torra ingredienserna. Blanda till en jämn smet och häll smeten i formen.

  3. Grädda bottnen i nedre delen av ugnen i ca 5 min. Kakan ska ha en fast kant men fortfarande vara mjuk i mitten. Låt den svalna och ställ den sedan i kylskåp.

  4. Björnbärssås: Blanda björnbären med vatten, honung och mynta i en kastrull. Låt det koka upp och låt sjuda i ett par minuter. Mixa blandningen och sila såsen genom en sil, samla upp den i en kanna och låt den kallna.

  5. Chokladmousse: Låt gelatinbladen ligga i blöt i 5 min. Vispa vispgrädden. Smält chokladen i en skål över vattenbad eller i mikron och blanda den sedan med turkisk yoghurt. Ta upp gelatinbladen och smält dem tillsammans med lite av chokladyoghurten i mikron. Blanda ner det i resten av chokladyoghurten och vänd till sist ner allt i grädden.

  6. Stansa ut fyra bottnar av kladdkakan med en rund utstickare som är lika stor som (eller lite större än) diametern på dina silikonformar. Fyll formarna med moussen och låt dem stå i frysen i minst 4 tim.

  7. Lägg bottnarna på fyra assietter. Tryck ut moussebakelserna ur formarna och placera dem på bottnarna. Låt dem sedan tina i 1–2 tim i kylskåp innan servering.

  8. Häll såsen över moussebakelserna och toppa dem med björnbär och färsk mynta.

Vad tyckte du om receptet?