Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mousse à la malta med havtornssylt

Ris à la Malta hör den svenska julen till. Gör den som en elegant mousse, då slinker den lättare ner efter en julbordsittning. Sylten med havtorn och kanel ska vara lite rinnig för att passa till desserter. Vill man ha den tjockare kan man tillsätta mer syltsocker vid kokningen.

Mousse à la malta med havtornssylt
Mousse à la malta med havtornssylt
Mousse à la malta med havtornssylt
Ann-Charlotte Fägerlind

Ingredienser

  • 500 grisgrynsgröt- kall
  • 2 stgelatinblad
  • 2 stäggvitor
  • 0,5 dlsocker
  • 1,5 dlgrädde
  • 1 tskvaniljsocker

Havtornssylt

  • 225 ghavtorn- fryst
  • 1 dlsyltsocker med pektin
  • apelsin- saften från en pressad
  • klementin- saften från en pressad
  • 1 krmkanel

Gör så här

  1. Blötlägg gelatinet.

  2. Vispa äggvitan och socker till en smidig maräng. Vispa grädden med vaniljsocker.

  3. Krama ur gelatinet och låt smälta på svag värme tillsammans med 1/4 av risgrynsgröten. Blanda noggrant ner gelatinblandningen i resten av gröten.

  4. Vänd ner grädden och avslutningsvis marängen till en luftig mousse.

  5. Fyll i portionsglas och ställ svalt. Servera med en klick havtornssylt.Havtornssylt med kanel Blanda alla ingredienserna utom kanelen i en kastrull och koka upp. Låt koka utan lock i cirka 7 minuter. Krydda med kanel. Häll i ren burk och låt svalna.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök