Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Moussaka med aubergine och bönor

En smal variant på klassisk moussaka. Mindre fett, men mera smak! Mosade bönor hjälper till att dryga ut köttfärsen. Ät gärna en knaprig sallad till.

Moussaka med aubergine och bönor
Moussaka med aubergine och bönor
Moussaka med aubergine och bönor
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Moussaka

  • 2auberginer
  • 2 tsksalt- (sköljs bort)
  • 8potatisar- kokta,fasta
  • 300 gköttfärs- max 15 % fetthalt
  • 200 gkidneybönor
  • 1röd lök
  • 2vitlöksklyftor
  • 2 krmsalt
  • 2 krmsvartpeppar- mald
  • 1 tskchiliflakes
  • 2 mskrapsolja
  • 2 dlcrème fraiche- lätt
  • 75 gost- riven mager, max 17 % fetthalt
  • 2 mskpersilja- hackad

Tillbehör

  • salladsblad- i olika färger och former.

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.

  2. Skär auberginen på längden i ½ cm tjocka skivor på längden, salta.

  3. Låt skivorna rinna av i en sil i 10 minuter.

  4. Skölj av skivorna och låt dem rinna av på en bit hushållspapper.

  5. Stek auberginskivorna lätt.

  6. Skiva potatisen.

  7. Lägg köttfärsen i en skål. Mosa bönorna och blanda ner i köttfärsen.

  8. Hacka löken och vitlöken och blanda i köttfärs- och bönsmeten. Tillsätt salt och kryddorna.

  9. Stek köttfärsen i oljan på medelvärme. Låt svalna.

  10. Varva auberginskivorna, köttfärs och crème fraiche i formen. Strö över osten och sätt in i ugnen ca 20-25 minuter. Strö över hackad persilja.

  11. Servera moussakan med en stor skål grönsallad.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök