Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Moussaka med aubergine, lammfärs och fetaost

Grekisk gratäng med aubergine, lammfärs och fetaost.

Moussaka med aubergine, lammfärs och fetaost
Moussaka med aubergine, lammfärs och fetaost
Moussaka med aubergine, lammfärs och fetaost
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 2auberginer
  • 3 mskolivolja
  • 1gul lök- finhackad
  • 2vitlöksklyftor- hackade
  • 400 glammfärs
  • 750 gkrossade tomater
  • 2 mskmörk oxbuljongfond- konc.
  • 1 tsktimjan
  • 2 krmkanel- malen
  • salt
  • svartpeppar
  • 200 gfetaost

Sås

  • 500 gturkisk yoghurt
  • 0,5 dlvetemjöl
  • 1 krmmuskotnöt- riven
  • 1 mskacaciahonung
  • salt
  • peppar
  • 2äggulor
  • 2 dllagrad ost- riven

Gör så här

  1. Skölj och skiva auberginerna tvärs över i 1/2 centimeter tjocka skivor. Lägg skivorna i ett durkslag och salta mellan varven. Låt dem ligga och vätska av sig, cirka 30 minuter. Torka av skivorna på hushållspapper. Stek skivorna i olivolja i en stekpanna. Ställ åt sidan.

  2. Hacka och fräs lök och vitlök i 1 msk olivolja. Smula ner lammfärsen, låt den brynas med och bli smulig. Späd med tomatkross och tillsätt oxfond, timjan och kanel. Låt såsen småkoka, cirka 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.

  3. Häll yoghurt i en kastrull och vispa ner vetemjölet. Låt koka upp under omrörning. Ta kastrullen från plattan och tillsätt muskot, honung, salt, peppar, äggulor och riven ost.

  4. Varva aubergineskivor, smulad fetaost och köttfärssås i en smord ugnssäker form. Avsluta med aubergine och ostsås. Gratinera i ugnen, 225 grader, cirka 30 minuter.

Vad tyckte du om receptet?

Recept: Christina Asplund

Recept från Mitt kök

Läs mer: Bästa receptet på köttfärssås