Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Moules marinières

Moules marinières, fiskar­hustruns musslor, är en klassiker i det franska köket. Riktig festmat, lätt att laga dessutom.

Moules marinières
Moules marinières
Moules marinières
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 2 kgblåmusslor- färska
  • 2schalottenlökar
  • 4vitlöksklyftor
  • 2 msksmör
  • 3 dlvitt vin- torrt
  • 1,5 dlvispgrädde
  • 0,5 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald
  • 1 knippabladpersilja

Tillbehör

  • baguette

Gör så här

  1. Skrubba musslorna noga i kallt vatten. Dra loss eventuellt skägg. Släng bort de musslor som är trasiga och dem som är öppna och inte stängs när de knackas i köksbänken.

    Foto: Helén Pe

    musslor-Moules-marinieres

  2. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i smör i en gryta ca 3 min. Häll i vinet och låt koka upp. Lägg musslorna i grytan och koka under lock ca 5 min.

    Foto: Helén Pe

    Moules-marinieres-recept

  3. Ta upp musslorna med hål­slev. Släng bort de musslor som inte öppnats. Häll grädden i grytan och låt koka upp. Krydda med salt och peppar. Strimla persiljan. Lägg tillbaka musslorna i grytan och strö över persilja.

    Foto: Helén Pe

    Moules-marinieres-koka

  4. Fördela musslorna i djupa tallrikar och häll över gräddskyn. Servera genast med bröd. 

    Foto: Helén Pe

    moules-marinieres-recept-musslor

Vad tyckte du om receptet?

Cecilia Lundin, matredaktör, om receptet:

”Musslor är klimatsmart mat, de tar upp näring direkt ur vattnet och renar havet från bland annat kväve och fosfor. Välj så jämnstora musslor som möjligt så blir de färdigkokta samtidigt. ”