Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Moules frites - recept på musslor i vinsås

Recept på Moules frites. Pommes frites friteras i tre omgångar för att bli riktigt krispig.

Moules frites - recept på musslor i vinsåsMoules frites - recept på musslor i vinsåsMoules frites - recept på musslor i vinsås
Moules frites med örtaioli. Foto: Charlie Drevstam

Ingredienser

  • 1 kgblåmusslor
  • 3 klyftorvitlök
  • 2schalottenlökar
  • 1 mskrapsolja
  • 3 kvistartimjan
  • 3 dlvitt vin- torrt
  • 0,5 tsksalt
  • 1,5 dlvispgrädde
  • 1morot
  • 1palsternacka
  • 25 gsmör
  • 1 mskgräslök- hackad

Örtaioli

  • 3 klyftorvitlök
  • 2äggulor
  • 2 tskcitron- pressad
  • 2 tskdijonsenap
  • 1 mskpersilja- hackad
  • 1 mskdragon- hackad
  • 1,5 dlrapsolja
  • 1 krmsalt

Ingredienser

  • 400 gpotatis- stor, fast
  • 1 lrapsolja
  • 0,5 tsksalt

Gör så här

  1. Skrubba musslorna noga och lägg dem i kallt vatten ca 30 min. Släng bort de musslor som är öppna och som inte sluts när de knackas i köksbänken. Låt musslorna rinna av i ett durkslag.

  2. Örtaioli: Skala och hacka vitlöken. Mixa samman äggulor, citronsaft och senap. Tillsätt vitlök och örter. Tillsätt oljan, först droppvis och sedan i en fin stråle, under mixning. Krydda med salt.

  3. Pommes frites: Skala potatisen och skär den i cm-tjocka stavar. Hetta upp oljan i en kastrull eller fritös till 160°. Fritera potatisen ca 5 min, tills den mjuknat. Ta upp och lägg dem på ett dubbelvikt hushållspapper. Hetta upp oljan igen och upprepa proceduren. Låt potatisen rinna av på hushållspapper.

  4. Skala och finhacka vitlök och schalottenlök. Fräs lök, vitlök, timjan och musslor i olja ca 30 sekunder. Häll över vinet och tillsätt salt. Koka musslorna under lock tills de öppnats, 3–5 min. Ta upp musslorna och släng bort dem som fortfarande är slutna.

  5. Sila buljongen, låt den koka upp. Häll grädden i buljongen, låt koka utan lock ca 5 min. Skala och fintärna morot och palsternacka. Mixa ner smöret i buljongen med mixerstav och tillsätt sedan musslor och rotfrukter. Låt sjuda 2–3 min.   

  6. Hetta upp oljan till 160° och fritera potatisen så att den får fin färg och är knaprig. Krydda med salt.

  7. Lägg upp musslorna i stora djupa tallrikar och häll över såsen. Strö över gräslök. Servera med pommes frites och ört­aioli.

  8. Tips! Aiolin räcker till många fler, men det är svårt att göra en mindre mängd. Får du aioli över kan den sparas i kylen ca 2 veckor och serveras till t ex sallad, räkor och fisk.

Vad tyckte du om receptet?