Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Allt kött går inte åt till smörgåsarna. Håller 5 dagar i kylskåp. Gäller även de inlagda gulbetorna.
Gulbetor: Koka gulbetorna nätt och jämnt mjuka i saltat vatten. Skala och låt dem kallna. Koka upp vatten, socker, ättika och kryddor. Häll lagen över betorna. Låt kallna och ställ betorna i kylen ca 1 dygn före servering.
Sätt ugnen på 150 grader. Krydda köttet med salt och peppar och lägg det med svålsidan ner i en ugnssäker form. Häll på ca 2 cm vatten i formen. Tillaga mitt i ugnen ca 1 1/2 timme. Vänd köttet och stek ytterligare ca 1 1/2 timme.
Spara det smälta fettet (istret) från fläsket och låt det kallna. Låt fläsksidan kallna. Vispa istret fluffigt med elvisp.
Lök: Skala och skär silverlöken i tunna skivor, gärna på mandolin. Blanda löken med socker och ättika. Låt stå i rumstemperatur ca 1 timme. Låt löken rinna av.
Skär den kalla fläsksidan i skivor. Bred rikligt med ister på rågbrödsskivorna. Skiva några gulbetor tunt. Lägg kött, gulbetor, syrad lök, vattenkrasse och rostad lök på bröden. Strö över salt och peppar och servera. * Fransk vattenkrasse är pepprigare än vanlig vattenkrasse. Finns att köpa i saluhallar.