Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mörstekt fläsksida

Allt kött går inte åt till smörgåsarna. Håller 5 dagar i kylskåp. Gäller även de inlagda gulbetorna.

Mörstekt fläsksida Mörstekt fläsksida Mörstekt fläsksida

Mörstekt fläsksida

  • 1,5 kgfläsksida med svål- färsk, fet
  • 2 tsksalt
  • 0,5 tskvitpeppar- nymald
  • 6 skivorrågbröd- tjocka

Syrad lök

  • 0,5silverlök
  • 2 mskströsocker
  • 1 mskättiksprit- (12 %)

Inlagda gulbetor

  • 10gulbetor- små (750 g)
  • 3 dlvatten
  • 2 dlströsocker
  • 1 dlättiksprit- (12 %)
  • 10svartpepparkorn
  • 2lagerblad
  • 1 tskdillfrön

Garnering

  • 0,5 askvattenkrasse- fransk*
  • 1 dlrostad lök
  • 0,5 mskflingsalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald

Gör så här

  1. Gulbetor: Koka gulbetorna nätt och jämnt mjuka i saltat vatten. Skala och låt dem kallna. Koka upp vatten, socker, ättika och kryddor. Häll lagen över betorna. Låt kallna och ställ betorna i kylen ca 1 dygn före servering.

  2. Sätt ugnen på 150 grader. Krydda köttet med salt och peppar och lägg det med svålsidan ner i en ugnssäker form. Häll på ca 2 cm vatten i formen. Tillaga mitt i ugnen ca 1 1/2 timme. Vänd köttet och stek  ytterligare ca 1 1/2 timme.

  3. Spara det smälta fettet (istret) från fläsket och låt det kallna. Låt fläsksidan kallna. Vispa istret fluffigt med elvisp.

  4. Lök: Skala och skär silverlöken i tunna skivor, gärna på mandolin. Blanda löken med socker och ättika. Låt stå i rumstemperatur ca 1 timme. Låt löken rinna av.

  5. Skär den kalla fläsksidan i skivor. Bred rikligt med ister på rågbrödsskivorna. Skiva några gulbetor tunt. Lägg kött, gulbetor, syrad lök, vattenkrasse och rostad lök på bröden. Strö över salt och peppar och servera. * Fransk vattenkrasse är pepprigare än vanlig vattenkrasse. Finns att köpa i saluhallar.

Vad tyckte du om receptet?