Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Morotssoppa med ingefära, jordnötssmör och fräst kikärtstopping

Krämig och mättande soppa med asiatiska smaker. Att reda med näringsrikt nötsmör ger soppan både fyllighet och fin smak.

Morotssoppa med ingefära, jordnötssmör och fräst kikärtstopping
Morotssoppa med ingefära, jordnötssmör och fräst kikärtstopping
Morotssoppa med ingefära, jordnötssmör och fräst kikärtstopping
Foto: Magnus Carlsson

Ingredienser

  • 800 gmorötter
  • 1gul lök
  • 2vitlöksklyftor
  • 1 mskkokosolja- kallpressad
  • 1 bitingefära- färsk, ca 2 cm
  • 1 lvatten
  • 1 förptomater- krossade (500 g)
  • 1 mskjordnötssmör- osötat
  • 1 tskkoriander- mald
  • 1 tskchiliflakes
  • 1 msksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald

Kikärtstopping

  • 1 burkkikärter- (400 g)
  • 1 mskkokosolja
  • 1 krukakoriander
  • 2 krmsalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Gör så här

  1. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs dem i kokosolja i en gryta tills de mjuknat. Skala och finhacka ingefäran. Blanda ner den i grytan och låt fräsa ytterligare 1 minut.

  2. Skölj morötterna noga och skär dem i mindre bitar. Blanda ner morötterna i grytan och häll över vatten och krossade tomater. Låt sjuda under lock ca 20 min, tills morötterna är helt mjuka.

  3. Mixa soppan slät med mixerstav med jordnötssmöret. Smaka av med koriander och chiliflakes. Krydda med salt och peppar.

  4. Häll av och skölj kikärterna i kallt vatten. Fräs på medelvärme i kokosolja tills de fått fin färg. Ta pannan från värmen och blanda ner koriandern, spara eventuellt lite till garnering. Krydda med salt och peppar.

  5. Servera soppan med de frästa kikärterna.

Vad tyckte du om receptet?

Läs också: