Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Morotspudding, morotskaka, vit chokladkräm och ingefärs- och yoghurtglass

Alla komponenter i desserten går att förbereda. Det går förstås bra att välja delar av den. Vi rekommenderar kaka, glass och inkokt morot.

Morotspudding, morotskaka, vit chokladkräm och ingefärs- och yoghurtglass
Morotspudding, morotskaka, vit chokladkräm och ingefärs- och yoghurtglass
Morotspudding, morotskaka, vit chokladkräm och ingefärs- och yoghurtglass
Morotspudding, morotskaka, vit chokladkräm och ingefärs- och yoghurtglass Foto: Magnus Skoglöf

Pudding

  • 5 dlmorotsjuice
  • 1vaniljstång
  • 1 dlströsocker
  • 1 dlvatten
  • 1 dlingefära- riven
  • 2kanelstänger
  • 4gelatinblad
  • 0,5 dlcitron- pressad

Ingefärs- och yoghurtglass, ca 1 1/2 liter

  • 1gelatinblad
  • 1vaniljstång
  • 3 dlvispgrädde
  • 3 dlströsocker
  • 1,5 mskglykos
  • 0,5 dlingefära- riven
  • 5 dlvaniljyoghurt
  • 5 dlturkisk yoghurt

Chokladkräm

  • 75 gvit choklad
  • 150 gnaturell färskost
  • 1,5 mskflorsocker
  • 6 medelstoraäggulor
  • 0,5citron- rivet skal

Morotspuré

  • 3morötter- (300 g)
  • 0,5 dlströsocker
  • 0,5 dlvatten

Inkokta morötter

  • 10minimorötter- gärna i olika färger
  • 1,5 dlmorotsjuice
  • 1 dlströsocker
  • 0,5 dlcitron- pressad
  • 1,5 mskingefära- riven

Morotskaka

  • 3ägg
  • 3 dlströsocker
  • 4,5 dlvetemjöl- (270 g)
  • 1,5 mskbakpulver
  • 0,5 mskbikarbonat
  • 1 mskvaniljsocker
  • 1,5 dlrapsolja
  • 4,5 dlmorot- riven, (400 g)

Friterad morot

  • 2morötter
  • 5 dlrapsolja

Garnering

  • tagetesört

Gör så här

  1. Pudding: Halvera och skrapa fröna ur vaniljstången. Koka ihop socker och vatten till en simmig lag. Blanda lagen med vaniljfrön, 2 dl morotsjuice, ingefära och kanel och låt koka upp. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Ta upp och smält dem i lagen. Tillsätt 3 dl morotsjuice och citronsaft. Sila och låt kallna. Häll vätskan i en form, klädd med plastfolie, och ställ i frysen ca 5 timmar.

  2. Glass:Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Skåra och skrapa fröna ur vaniljstången. Koka upp vaniljstång och vaniljfrön med grädde, socker, glykos och ingefära. Ta kastrullen från värmen. Ta upp gelatinbladet och smält det i den varma vätskan. Sila och låt svalna. Vispa ihop gräddblandningen med de båda yoghurtsorterna och frys i två omgångar i glassmaskin (här tipsar vi om en bra budget-variant).

  3. Chokladkräm:Sätt ugnen på 100 grader. Smält chokladen i mikrovågsugn eller över vattenbad. Vispa ihop övriga ingredienser. Vispa ner den smälta chokladen. Häll smeten i en form, ca 10 x 20 cm, klädd med plastfolie. Grädda mitt i ugnen tills smeten har stannat, ca 50 min. Låt kallna.

  4. Puré: Koka ihop socker och vatten till en simmig lag. Skala och  skär morötterna i mindre bitar. Koka dem mjuka i vatten i en kastrull. Häll av vattnet och låt morötterna ånga av väl. Mixa slätt med mixerstav tillsammans med sockerlagen. Låt kallna.

  5. Inkokta morötter: Skala och koka morötterna lätt i vatten. Spola av med kallt vatten. Koka upp morotsjuice, socker, citronsaft och inge- fära. Låt  kallna. Lägg morötterna i lagen och låt stå, ca 2 timmar.

  6. Morotskaka: Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt resten av ingredienserna. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 50 min. Låt kakan kallna.

  7. Friterade morötter: Skala och skär morötterna i tunna remsor med potatisskalare. Hetta upp oljan till 140 grader. Fritera morotsremsorna, några i taget, ca 2 min. Låt rinna av på hushållspapper.

  8. Ta fram puddingen och låt stå i rumstemperatur ca 1 timme. Stansa ut rundlar, ca 4 cm i diameter. Lägg rundlarna på hushållspapper ca 20 min. Fördela rundlarna på tallrikar. Bryt morotskakan i bitar och fördela den, glass, chokladkräm, morotspuré och inkokta morötter på assietter. Garnera med morotschips och tagetes.

Vad tyckte du om receptet?