Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Morotslimpa med havregryn

Morotslimpa med havregryn är enkelt att baka och vad är godare än ett hembakat bröd till frukost? Skär upp några skivor av din nybakade morotslimpa och ät tillsammans med smör och ost.

Morotslimpa med havregryn
Morotslimpa med havregryn
Morotslimpa med havregryn
Foto: Roger Olsson

Ingredienser

  • 1morot- stor
  • 50 gjäst
  • 6 dlmjölk
  • 2 dlhavregryn
  • 2 mskrapsolja
  • 1 mskströsocker
  • 2,5 tsksalt
  • 1214 dlvetemjöl- (720-840 g)

Garnering

  • 2 mskhavregryn

Gör så här

  1.  Skala och finriv moroten. Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till 37°. Häll mjölken över jästen.  Tillsätt morot, havregryn, olja, socker och salt. Blanda ihop. Tillsätt mjölet, lite i taget. Arbeta degen i en bakmaskin ca 5 min. Eller knåda för hand dubbelt så länge. Låt degen jäsa under bakduk ca 40 min.

  2. Dela degen i två delar. Forma dem till limpor och lägg dem i två smorda formar, à ca 1 1/2 liter. Skär några snitt i ytan med en vass kniv. Pensla bröden med kallt vatten och strö över havregryn.

  3. Låt bröden jäsa under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 250°.

  4. Sätt in limporna längst ner i ugnen och sänk ugnsvärmen till 200°. Grädda bröden 40–45 min. Låt morotslimporna kallna i formen innan de stjälps upp.

Vad tyckte du om receptet?