Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Morotslåda - en lyxig vegetarisk rätt till julbordet

Recept på morotslåda. Vill du förbereda kan de hyvlade morötterna läggas i en skål med kallt vatten i kylen. Häll av vattnet och marinera morötterna.

Morotslåda - en lyxig vegetarisk rätt till julbordet
Morotslåda - en lyxig vegetarisk rätt till julbordet
Morotslåda - en lyxig vegetarisk rätt till julbordet
Morotslåda till julbordet Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 500 gmorötter
  • 0,5 dlströbröd
  • 1 dlvispgrädde
  • 3ägg
  • 4 dlrisgrynsgröt- kall
  • 5 dlmjölk
  • 1 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Topping

  • 2 msksmör
  • 1 mskströbröd

Hyvlade marinerade morötter

  • 2morötter
  • 1 klyftavitlök
  • 3 mskrapsolja
  • 0,5 tskhonung- flytande
  • 0,5 pktsaffran- (à 1/2 g)
  • 1 mskvitvinsvinäger
  • 1 krmsalt
  • 0,5 krmsvartpeppar- nymald
  • 23 kvistarrosmarin

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Skala och koka morötterna mjuka i lättsaltat vatten. Mixa morötterna till en slät puré. Blanda ströbröd och grädde och låt stå och svälla ca 5 min.

  2. Blanda morotspuré, ströbrödsblandning, ägg, gröt och mjölk. Krydda med salt och peppar. Häll smeten i en smord ugnssäker form. Klicka på smöret och strö över ströbrödet. Grädda mitt i ugnen ca 1 timme.

  3. Marinerade morötter: Skala och hyvla morötterna tunt med en osthyvel eller mandolin. Skala och finhacka vitlöken. Blanda vitlök, olja och agave eller honung. Lös upp saffranen i vinägern och ­blanda i. Tillsätt salt och peppar. Lägg morötterna i lagen precis före servering.

  4. Lägg lite av morötterna som garnering på lådan och servera resten vid sidan om. Strö över lite rosmarin.

Vad tyckte du om receptet?

Recept av Elisabeth Johansson.