Läs också:
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
En morotskaka utöver det vanliga, glaserad med vit choklad och ett luftigt färskostskum. Extra vackert blir det med tunt hyvlade morotsskivor som garnering. Havtornen ger en uppfriskande syrlighet och mustig, god smak.
Sätt ugnen på 175°. Skala och riv moroten, väg till 50 g. Blanda florsocker, mandelmjöl, vetemjöl, morot och salt. Tillsätt äggvitan och vispa ihop till en smet. Bryn smöret i en kastrull under vispning. Blanda ner smöret i smeten.
Klä en rund form, ca 24 cm med bakplåtspapper. Häll i smeten, den ska vara ca 1 1/2 cm hög.
Grädda kakan mitt i ugnen i 20 min. Låt kallna. Ställ in kakan i frysen.
Vit chokladglasyr: Finhacka mandeln. Hacka chokladen och smält den i mikro eller över ett vattenbad, rör om då och då. Tillsätt oljan, lite i taget. Blanda ner mandeln.
Stansa ut rundlar ur den frysta morotskakan, ca 6 cm i diameter. Doppa kakorna i chokladen. Låt rinna av och stelna på galler eller bakplåtspapper. Hit kan förberedas. Kakorna kan sedan förvaras i frysen.
Färskostskum: Vispa samman färskost, grädde, florsocker och äggula till en slät kräm. Häll smeten i en gräddsifon och ladda med en patron. Skaka varsamt. Har du ingen gräddsifon kan smeten vispas med elvisp till luftig konsistens.
Garnering: Tina havtornen på ett hushållspapper i kylen. Skala och skiva morötterna tunt på mandolin. Lägg dem i kallt vatten, gärna med is, så att de blir krulliga.
Lägg kakorna på assietter och spritsa på färskostskummet mitt på kakan. Garnera runtom med havtorn, morötter och blommor som på bilden. Servera genast.
Läs också: