Hur får man morotskakan extra saftig?
Sockerkakor och andra mjuka kakor ska helst vara både luftiga och saftiga. Fettet ger framför allt saftighet och äggen luftighet. I mjuka kakor där man ska smälta fettet först har det inte så stor betydelse om man använder ett fast eller flytande fett. Om receptet i stället börjar med att man ska vispa rumsvarmt smör med socker ska man ta ett fast fett, för här ska man vispa in luft i fettet. Luften som man lyckats vispa in expanderar i ugnsvärmen och gör kakan luftig. Här spelar förstås jäsmedlet, till exempel bakpulver eller bikarbonat, också en stor roll. Andra metoder att behålla luften är att sikta mjölet och att blanda ihop smeten varsamt på slutet, när mjölet kommit i.
Vilken olja ska man använda till morotskaka?
Rapsolja kan användas i all matlagning men är extra bra till matbröd och mjuka kakor. Kallpressad rapsolja ger fyllig smak åt exempelvis en nöt- eller morotskaka.
Kallpressad olja är nyttigare än raffinerad olja men också känsligare. Köp en mindre flaska och låt den stå svalt och mörkt. Välj ekologisk olja om du vill undvika genmodifierad raps.
Olja eller smör?
I kompakta mjuka kakor, som till exempel kladdkaka eller morotskaka, ska det ofta vara smält smör eller olja. Står det smält smör i receptet kan man byta ut det mot olja, men eftersom oljan har högre fetthalt kan man ta lite mindre. Står det 100 gram smält smör i receptet tar man 80 gram (0,9 dl) olja och knappt 1 ½ msk vatten eller mjölk.
Morotskakans dag firas den 3 februari.
Fler klassiska bakrecept hittar du här: