Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Extra saftig morotskaka

Baka saftig morotskaka med bästa receptet. Här är en drömgod morotskaka precis som den ska vara – med massor av glasyr.

Extra saftig morotskakaExtra saftig morotskakaExtra saftig morotskaka

Morotskaka

  • 3morötter- normalstora
  • 60 gsötmandel
  • 2ägg- gärna ekologiska
  • 2 dlströsocker- eller stevia strö
  • kanel
  • 0,5 tskingefära
  • 1 tskvaniljsocker
  • 0,5 tskbikarbonat
  • 1 tskbakpulver
  • 2 dlvetemjöl
  • 1 dlolja- t ex rapsolja

Glasyr till morotskaka

  • 100 gfärskost- natuerell t ex Philadelphia
  • 0,5 dlflorsocker
  • 1 tskcitron- pressad
  • citron- ec rivet skal

Morotskaka

  1. Skala morötterna. Kör dem i matberedare tillsammans med mandeln tills det är finhackat. (Om du saknar matberedare, riv morötterna grovt och hacka mandeln).

  2. Tillsätt ägg och socker och kör ca 30 sek med matberedaren eller vispa med elvisp.

  3. Tillsätt oljan. Blanda kanel, ingefära, vaniljsocker, bikarbonat, bakpulver och vetemjöl i en bunke. Häll ner i matberedaren / din andra bunke. Blanda allt till en jämn smet.

  4. Häll smeten i smord och bröad rund form, ca 1 1/2 liter. (Alternativt i långpanna om du tycker om morotskaka i långpanna som enkelt kan skäras i rutor.)

  5. Grädda morotskakan i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 45 min. OBS: Grädda inte för längre. Morotskakan ska vara saftig.

  6. Låt formen vila 15 minuter i rumstemperatur. Stjälp sedan upp morotskakan på ett serveringsfat. (Hoppa över om du gräddar i långpanna).

  7. Gör glasyren. Blanda färskost och florsocker samt citronsaft och ev zest. Bred glasyren över morotskakan med slickepott. Garnera med citronzest eller hackad mandel.

  8. Njut! Förvara morotskakan i kylskåp. Den är lika god efter 4-5 dagar.

Vad tyckte du om receptet?