Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Morotsfocaccia med lökdipp

Genom att kalljäsa degen är det enkelt att bjuda sina gäster på ett ljummet och nybakat bröd. En god dipp av färsk knipplök och vitlök smakar härligt att doppa brödet i.

Morotsfocaccia med lökdippMorotsfocaccia med lökdippMorotsfocaccia med lökdipp
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 25 gjäst
  • 6 dlvatten
  • flingsalt
  • rapsolja- kallpressad
  • 11 dlsiktat dinkelmjöl
  • 250300 gmorötter- helst blandade färger
  • 1,5 mskkumminfrön- hela

Gör så här

  1. Lös jästen i det kalla vattnet. Tillsätt 2 tsk flingsalt, 2 msk rapsolja och mjöl. Arbeta ihop degen kraftigt, den ska bli lös.

  2. Smörj en bunke med olja invändigt och lägg ner den färdigknådade degen. Tänk på att bunken ska vara stor, degen ska kunna jäsa till dubbel storlek. Täck över med plastfolie. Ställ bunken i kylen 8–12 timmar.

  3. Ta ut degen från kylen. Häll ut den i en långpanna med bakplåtspapper. Tryck ut degen med mjölad hand till en platta som mäter cirka 30x30 centimeter.

  4. Skala och skiva morötterna tunt, helst på mandolin. Tryck försiktigt ner morötterna i degen.

  5. Gör hål i degen med fingrarna. Droppa över cirka 3 msk rapsolja, så att både morötter och deg täcks. Strö på kummin och cirka 2 tsk flingsalt.

  6. Lägg ett bakplåtspapper över brödet och låt jäsa cirka 50 minuter.

  7. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda brödet i mitten av ugnen 25–30 minuter. Låt brödet svalna lite och servera det nygräddat tillsammans med lökdippen.

Vad tyckte du om receptet?

Recept på lökdipp hittar du här!

Recept & styling: Caroline Hofberg Foto: Ove Lindfors

Recept från Mitt kök