Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Morots- och kokoskaka med frosting

Här är den klassiska morotskakan är uppgraderad med kokos och gula russin. Kakan täcks med en frosting, knaprig karamell, pistaschnötter och marsipankycklingar.

Morots- och kokoskaka med frostingMorots- och kokoskaka med frostingMorots- och kokoskaka med frosting
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

  • 3ägg
  • 3 dlströsocker
  • 2 dlrapsolja
  • 3 dlkakmjöl- + 1 msk (Kungsörnen)
  • 3 dlmorötter- rivna
  • 1 dlriven kokos
  • 0,5 dlrussin- gula
  • 2 tskkardemumma- mald

Knäck

  • 1 dlströsocker
  • 1 mskpistaschnötter- finpackade

Glasyr

  • 200 gnaturell färskost
  • 1 mskflorsocker

Garnering

  • 1 mskpistaschnötter- finhackade
  • marsipankycklingar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg och socker pösigt, använd gärna köksmaskin monterad med visp. Tillsätt olja och vispa ihop. Rör i 3 dl mjöl.

  2. Blanda morötter, kokos, russin och kardemumma med 1 msk mjöl. Rör ner blandningen i smeten.

  3. Häll smeten i en smord och bröad form, 1,5 liter. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 min tills kakan är genomgräddad, känn med provsticka. Ta ut och låt kallna.

  4. Knäck: Häll sockret i ett jämnt lager i en stekpanna. Låt sockret smälta på medelstark värme till en brun karamell. Häll sockret på ett bakplåtspapper och strö över nötterna. Låt kallna.

  5. Glasyr: Vispa ihop färskost och florsocker med elvisp till en fluffig smet. Bred glasyren på kakan.

  6. Bryt knäcken i bitar. Garnera kakan med knäck, nötkärnor och kycklingar.

Vad tyckte du om receptet?

Tips!

Lägg gärna russinen i en skål och häll kokande vatten på så det täcker. Låt stå 15 minuter. Låt rinna av och krama ur vätskan. Russen blir mer saftiga och torkar inte ut under gräddningstiden.