Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mormors mandelkubb

Klassisk kaka från förr. Lite torra ska de vara, mandel­kub­barna. Välj om du vill doppa dem i mandel eller pärlsocker, eller båda.

Åsa Swanberg
Mormors mandelkubb
Mormors mandelkubb
Mormors mandelkubb
Foto: Åsa Swanberg

Ingredienser

  • 125 gsmör- rumsvarmt
  • 2 dlströsocker
  • 1 krmbittermandelarom- eller 4 bittermandlar
  • 1,5 dlgräddfil
  • 1ägg
  • 6 dlvetemjöl- (360 g)
  • 2 tskhjorthornssalt

Topping

  • 0,5 dlsötmandel- eller pärlsocker
  • 0,5 dlgräddfil

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Rör smör och socker poröst. Riv bitter­mandeln fint och blanda ner den, eller tillsätt bitter­mandel­arom. Tillsätt gräddfil och ägg i smöret. 

  2. Blanda ihop mjöl och hjorthornssalt och rör ner det i smeten. Arbeta snabbt ihop allt till en smidig deg.

  3. Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk. Forma degen till två rullar, ca 3 cm i diameter. Dela rullarna i 12 bitar vardera. Finhacka sötmandeln eller häll pärlsocker i en skål. Pensla ovan­sidan av kubbarna med gräddfil och doppa dem i mandel eller pärlsocker. Lägg bitarna glest på en plåt med bakplåtspapper.

  4. Grädda kubbarna mitt i ugnen i ca 10 min. Låt dem svalna på plåten utan bakduk.

Vad tyckte du om receptet?

Visste du att?

Mandelkubben fanns nästan alltid med på fikabordet förr. Det är ett snabbakat litet bakverk som ursprungligen kommer från Danmark. Det är bittermandeln som ger smak, och som jäsmedel används hjorthornssalt som gör att det luktar ammoniak när de gräddas.