Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Ett mörkt och saftigt bröd som är lika gott till frukostens ostmacka som påskbufféns sill. Mörkt och smakrikt bröd som håller sig gott länge.
Dag 1: Blanda ihop grovt rågmjöl, linfrön och kummin i en bunke.
Häll över det kokheta kaffet och rör om till en tjock gröt. Täck skållningen med plastfolie och låt den stå i rumstemperatur över natten.
Dag 2: Rör ut jästen i lite vatten och blanda den med skållningen från dag 1. Tillsätt resten av vattnet och grovt rågmjöl. Arbeta ihop till en deg, gärna i en köksassistent, i 10 min. Låt degen jäsa under bakduk i 1 timme.
Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta degen i ytterligare 10 min. Låt degen jäsa under bakduk i 1 timme.
Smörj och mjöla två avlånga brödformar som rymmer 1 ½ liter vardera. Fördela den kladdiga degen i formarna och låt dem jäsa i 1 ½ –2 tim. Sätt ugnen på 180 grader.
5. Grädda bröden mitt i ugnen i 45–50 min, tills brödens innertemperatur är ca 98 grader. Stjälp upp bröden på ett galler. Slå in bröden i plastfolie när de svalnat något och låt dem ligga till nästa dag.