Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mörkt rågbröd med kummin

Ett mörkt och saftigt bröd som är lika gott till frukostens ostmacka som påskbufféns sill. Mörkt och smakrikt bröd som håller sig gott länge.

Mörkt rågbröd med kummin
Mörkt rågbröd med kummin
Mörkt rågbröd med kummin
Foto: Åsa Swanberg

Dag 1

  • 3,5 dlgrovt rågmjöl
  • 1 dllinfrön
  • 2 tskkummin
  • 3 dlkaffe- kokhett

Dag 2

  • 30 gjäst
  • 3 dlvatten
  • 4 dlgrovt rågmjöl
  • 7,5 dlvetemjöl special
  • 1 dlmörk sirap
  • 1 dlfarinsocker
  • 1 mskhavssalt

Gör så här

  1. Dag 1: Blanda ihop grovt rågmjöl, linfrön och kummin i en bunke.

    Häll över det kokheta kaffet och rör om till en tjock gröt. Täck skållningen med plastfolie och låt den stå i rumstemperatur över natten.

  2. Dag 2: Rör ut jästen i lite vatten och blanda den med skållningen från dag 1. Tillsätt resten av vattnet och grovt rågmjöl. Arbeta ihop till en deg, gärna i en köksassistent, i 10 min. Låt degen jäsa under bakduk i 1 timme.

  3. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta degen i ytterligare 10 min. Låt degen jäsa under bakduk i 1 timme.

  4. Smörj och mjöla två avlånga brödformar som rymmer 1 ½ liter vardera. Fördela den kladdiga ­degen i formarna och låt dem jäsa i 1 ½ –2 tim. Sätt ugnen på 180 grader.

  5. 5. Grädda bröden mitt i ugnen i 45–50 min, tills brödens inner­temperatur är ca 98 grader. Stjälp upp bröden på ett galler. Slå in bröden i plastfolie när de svalnat ­något och låt dem ligga till nästa dag.

Vad tyckte du om receptet?