Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mörkt bröd

Om du vill ha ett lite mörkare bröd till smörgåstårtan är det här saftiga, lagom syrliga brödet perfekt.

Mörkt bröd
Mörkt bröd
Mörkt bröd
Foto: Fotograf Åsa Swanberg // BMB

Ingredienser

  • 25 gjäst
  • 3,25 dlfilmjölk
  • 3 dlvetemjöl special
  • 2,5 dlgrovt rågmjöl
  • 0,75 dlgrahamsmjöl
  • 0,75 dlmörk sirap
  • 0,5 mskhavssalt

Gör så här

  1. Smula ner jästen i bunken till en köksassistent och rör ut den i filmjölken. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta degen i 15 min, det blir en lös och kladdig deg. Täck degen med bakduk och låt den jäsa i 30 min.

  2. Klicka ut degen i en smord avlång form, 1 ½ liter. Täck formen med en bakduk och låt degen jäsa i ca 2 tim. Sätt ugnen på 200 grader.

  3. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i ca 50 min. Ta försiktigt ut brödet ur formen och känn på det, om det känns fast är det klart.

  4. Stjälp ut brödet ur formen och vira in det i en bakduk. Låt det svalna en stund. Lägg sedan brödet i en plastpåse tills det ska användas.

Vad tyckte du om receptet?