Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mörkt bönbröd med hummus, morötter, dukkakrydda, ärtskott och böngroddar

Recept på mörkt bönbröd med hummus, morötter, dukkakrydda, ärtskott och böngroddar. Det glutenfria bönbrödet blir både saftigt och gott. Låt det kallna innan du skär det i skivor.

Mörkt bönbröd med hummus, morötter, dukkakrydda, ärtskott och böngroddarMörkt bönbröd med hummus, morötter, dukkakrydda, ärtskott och böngroddarMörkt bönbröd med hummus, morötter, dukkakrydda, ärtskott och böngroddar
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 400 gsvarta bönor- kokta
  • 1 dllinfrön
  • 1 dlsesamfrön
  • 1 mskfiberhusk
  • 2 dlvatten- kokhett
  • 0,5 dlljus sirap
  • 3 dlhavremjöl- eller mixade havregryn
  • 2 tskbikarbonat
  • 1,5 tsksalt
  • 1,5 dlfilmjölk
  • 2 dlhasselnötter
  • 1 dltranbär- torkade

Garnering

  • havremjöl

Dukkakrydda

  • 1 tskspiskummin
  • 1 tskkoriander- mald
  • 1 msksesamfrön
  • 3 mskhasselnötter- grovhackade

Hummus på svarta bönor och lila morötter

  • 2 dlgula ärter- kokta
  • 2 dlsvarta bönor- kokta
  • 2morötter- lila
  • 2vitlöksklyftor
  • 0,5 dlrapsolja- eller olivolja
  • 2 krmsalt
  • 1 krmnymald svartpeppar

Tillbehör

  • ärtskott
  • böngroddar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Mixa bönorna. Blanda linfrö, sesamfrön och fiberhusk i en skål. Häll i vatten och sirap. Rör om och låt stå och dra ca 10 min.

  2. Blanda havremjöl, bikarbonat och salt. Blanda ner de torra -ingredienserna i fröblandningen. Tillsätt bönmix och filmjölk och vänd ner nötter och tranbär. Lägg ett bakplåtspapper i en avlång brödform, 1 ½ liter, och häll i smeten. Strö över havremjöl och grädda brödet i nedre delen av ugnen ca 1 timme.

  3. Låt brödet vila i formen ca 10 min. Vänd upp på ett galler och låt brödet kallna.

  4. Dukka: Rosta kryddorna i en torr stekpanna. Tillsätt sesamfrön och nötter.

  5. Hummus: Skala och skär -morötterna i bitar. Koka dem -mjuka i lättsaltat vatten. Låt rinna av. Skala vitlöken.

  6. Mixa ihop alla ingredienser till hummusen och krydda med salt och peppar.

  7. Skär brödet i skivor och servera med hummusen. Strö över dukka-krydda och garnera med ärtskott och groddar.

Vad tyckte du om receptet?