Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mörka chocolate chip cookies

Chocolate chip cookies med härlig chokladsmak. Knapriga på kanterna och lite mjuksega i mitten. Vi gör samma grunddeg men har två olika toppingar. Välj din favorit eller blanda. Använd gärna en bakmaskin med vinge, då det är mycket att röra ihop.

Mörka chocolate chip cookies
Mörka chocolate chip cookies
Mörka chocolate chip cookies
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 200 gsmör
  • 200 gmörk choklad- (55 %)
  • 2 dlströsocker
  • 2 dlljust muscovadosocker
  • 2ägg
  • 5 dlvetemjöl- (300 g)
  • 1,5 mskkakao
  • 1,5 tskbikarbonat
  • 1 tskbakpulver
  • 1 tskvaniljpulver
  • 1 krmsalt

Popcorntopping

  • 1 lpopcorn- poppade
  • 0,5 tskflingsalt

Pekan- och vit choklad

  • 100 gvita chokladknappar
  • 100 gpekannötter
  • 0,5 tskflingsalt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Smält smöret och låt det svalna. Hacka chokladen. 

  2. Rör ihop socker och muscovadosocker och vispa i smöret. Rör ner äggen, ett i taget.

  3. Blanda mjöl, kakao, bikarbonat, bakpulver, vaniljpulver och salt. Rör ner blandningen i smeten och rör till en jämn smet. Rör i den hackade chokladen.

  4. Skopa upp bollar av smeten, ca 50 g styck, med exempelvis en glasskopa. Lägg kulorna med mellanrum, fördelat på tre plåtar med bakplåtspapper.

  5. Popcorntopping: Krossa popcornen grovt. Rör i 3 dl popcorn i kakdegen. Skopa upp kulor och fördela dem på plåtar med bakplåtspapper. Tryck ner 2-3 msk popcorn i varje kula. Strö över flingsalt.

  6. Pekan- och chokladtopping: Rör i chokladknappar i smeten. Skopa upp kulor av kakdegen och platta till dem något. Tryck 3-4 pekannötter i varje kula. Strö över flingsalt.

  7. Grädda kakorna mitt i ugnen i 10-12 min. Ta ut och låt kallna.

    Tips! Låt gärna degen vila i kyl i 2-3 timmar innan de gräddas. Då absorberas mjölet in ordentligt, sockret hinner smälta och smakerna utvecklas.

Vad tyckte du om receptet?

Tips!

Låt gärna degen vila i kyl i 2–3 timmar innan de gräddas. Då absorberas mjölet in ordentligt, sockret hinner smälta och smakerna utvecklas.