Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mörk chokladpaj med katrinplommon

Kombinationen av mörk choklad och katrinplommon är fantastiskt god. Och en skvätt konjak försämrar inte smaken på något sätt, det törs jag lova. Servera pajen tillsammans med en klick lättvispad grädde.

Mörk chokladpaj med katrinplommon
Mörk chokladpaj med katrinplommon
Mörk chokladpaj med katrinplommon
Ove Lindfors

Pajdeg

  • 3 dlvetemjöl
  • 2 mskströsocker
  • 2 mskkakao
  • 150 gsmör- kallt
  • 2äggulor
  • 1 mskvatten- kallt

Katrinplommonpuré

  • 250 gkatrinplommon- kärnfria
  • 2 mskkonjak

Chokladmousse

  • 3 dlvispgrädde
  • 100 gmörk choklad- 70 % kakao
  • 3äggulor
  • 3äggvitor
  • 1 dlströsocker

Gör så här

  1. Degen: Arbeta ihop mjöl, socker, kakao och smör till en smulig massa, helst i matberedaren. Tillsätt äggulor och vatten och arbeta ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila i kylen cirka 1 timme.

  2. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, 26 centimeter i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Ställ formen i kylen 30 minuter.

  3. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen cirka 10 minuter.

  4. Purén: Lägg plommonen i en kastrull och häll på så mycket vatten att det precis täcker. Koka sakta under lock tills de är mjuka, 5-10 minuter.

  5. Lyft upp plommonen och mixa dem tillsammans med konjak. Tillsätt så mycket av kokvattnet att det blir en puré, cirka 2 msk. Bred katrinplommonpurén över det förgräddade pajskalet.

  6. Moussen: Vispa grädden. Smält chokladen över vattenbad. Ta chokladen från värmen. Rör ner en äggula i taget i chokladen. Blanda i hälften av grädden i chokladsmeten. Vänd sedan ner resten av grädden.

  7. Vispa vitorna till hårt skum, tillsätt sockret och fortsätt vispa till en blank smet. Vänd ner äggvitorna i chokladsmeten. Häll chokladmoussen i pajskalet.

  8. Grädda i mitten av ugnen 30-35 minuter. Pajen ska fortfarande vara lite lös i mitten, den stelnar ytterligare när den kallnar.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök