Konsistensen på moussen är lätt och luftig. Knepet är att vispa kraftigt när sockerlagen ska ner i äggvitesmeten.
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Den perfekta desserten - krämig mörk chokladmousse toppad med karamelliserade nötter. Ett recept av Roy Fares.
Hacka chokladen och smält den försiktigt i mikro. Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Vispa grädden lätt. Ställ åt sidan.
Vispa äggulor och ägg till ett skum. Koka socker och vatten i en kastrull ca 2 min. Häll ner sockerlagen i äggskummet i en tunn stråle under kraftig vispning. Fortsätt vispa tills blandningen har rumstemperatur. Tillsätt konjaken.
Smält lite av äggblandningen i en kastrull. Ta upp gelatinbladet och låt smälta i blandningen. Rör ner i den större mängden smet. Vänd ner chokladen och till sist grädden. Fördela moussen i glas och ställ i kylen ca 2 timmar.
Karamelliserade nötter: Sätt ugnen på 175°. Rosta nötterna på en plåt mitt i ugnen 8–10 min. Gnugga bort skalet.
Strö ett tunt lager socker i en stekpanna. Häll på mer socker när det första smält och fortsätt så tills allt socker i pannan fått en fin gyllenbrun färg, rör så lite som möjligt. Häll i hasselnötterna och rör försiktigt med en träslev. Tillsätt smöret och låt det smälta.
Häll nötterna på ett bakplåtspapper, pilla försiktigt isär nötterna. Låt kallna.
Vispa grädden. Toppa moussen med grädden. Grovhacka nötterna och strö dem över moussen före servering.
Konsistensen på moussen är lätt och luftig. Knepet är att vispa kraftigt när sockerlagen ska ner i äggvitesmeten.