Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på mörk chokladkola med fänkål och havssalt. Fänkål ger en spännande lakritston till kolorna. Försvinnande goda!
Hacka chokladen. Stöt fänkålsfröna i en mortel. Smula saltet.
Koka upp socker och glykos i en gryta till ca 175°. Rör försiktigt då och då.
Hetta upp grädde, smör och salt i en annan kastrull. Ta kastrullen med sockerblandningen från plattan och rör försiktigt ner smörblandningen. Var försiktig, det kommer att fräsa och bubbla.
Ställ tillbaka kastrullen på plattan och koka till ca 124°. Rör ner choklad och fänkål tills chokladen smält. Gör ett kulprov genom att hälla kallt vatten i ett glas, häll i lite kolasmet och se om kolan kan rullas till en kula.
Häll smeten i en form klädd med bakplåtspapper och strö lite flingsalt på toppen. Låt stelna 2–3 timmar i rumstemperatur innan kolan skärs i bitar och packas in i bitar av bakplåtspapper.