Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mörk chokladkaka med frosting

Recept på chokladkaka med mörk öl och frosting. Saftig, kladdig och maffig ölchokladkaka med kondenserad mjölk och vit chokladfrosting.

Mörk chokladkaka med frosting
Mörk chokladkaka med frosting
Mörk chokladkaka med frosting
Chokladkaka med vit chokladfrosting Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 250 gsmör
  • 1,5 dlkakao
  • 1,5 dlöl- mörk
  • 250 gvetemjöl- (drygt 4 dl)
  • 3 dlströsocker
  • 1 mskvaniljpulver
  • 2 tskbakpulver
  • 3ägg
  • 1,5 dlkondenserad mjölk

Frosting

  • 200 gvit choklad
  • 125 gsmör- rumsvarmt
  • 225 gnaturell färskost
  • 4 dlflorsocker

Garnering

  • 1 tskkakao
  • 0,5 dlsalta jordnötter- rostade
  • kringlor- små, salta

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180°. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt kakao och rör om. Häll i ölen.

  2. Blanda mjöl, socker, vaniljpulver och bakpulver. Tillsätt smörblandning, ägg och kondenserad mjölk och rör till en jämn smet. Häll smeten i en form med löstagbar kant, 20–22 cm i diameter, med ett tillklippt bakplåtspapper i botten.

  3. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 1 tim. Låt kakan kallna i formen.

  4. Frosting: Hacka chokladen och smält den över vattenbad. Låt den svalna något.

  5. Vispa smör och färskost. Rör ner den smälta chokladen och sikta i florsocker.

  6. Stjälp upp kakan på ett fat. Bred frosting ovanpå och runt kakan. Pudra över kakao. Garnera med jordnötter och salta kringlor.

Vad tyckte du om receptet?

Läs också: