Recept: Cecilia Lundin • Styling: Petra Lindstrand • Foto: Lina Eriksson
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på mördegskakor med limekräm och mandel. Syrligt goda kakor med mycket smörsmak. Kakorna går jättebra att frysa, men pudra då inte över florsocker förrän det är dags att servera dem. Den syrliga limekrämen i kombination med knaprig mördeg gör att dessa små godingar försvinner snabbt från kakfatet.
Skär smöret i bitar. Hacka samman smör, mjöl, socker och bakpulver, gärna i en matberedare. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en deg. Linda in degen i plastfolie och låt den vila i kylen ca 1 timme.
Fyllning: Skölj limen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 3 msk saft.
Smält smöret i en kastrull. Vispa ihop ägg, socker, limesaft och majsstärkelse. Rör ner blandningen i kastrullen och sjud under omrörning tills krämen tjocknat. Rör i limeskal och låt krämen kallna.
Sätt ugnen på 200°. Dela degen i 24 bitar. Tryck ut dem i smorda, veckade formar ställda på en plåt. Fördela fyllningen i formarna. Strö på mandelspån.
Grädda kakorna mitt i ugnen ca 25 min. Låt kallna på galler. Pudra över florsocker vid servering.
Recept: Cecilia Lundin • Styling: Petra Lindstrand • Foto: Lina Eriksson