Läs också: Frysa in kakor – så gör du på rätt sätt
Läs också: Hallongrottor – gott recept
Recept från Mitt kök
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Citron och maräng kombineras i dessa delikata mördegskakor. Tänk på att det är lättare att vispa marängen om äggvitorna är rumsvarma och det går utmärkt att byta citronkrämen mot köpt lemon curd om du vill spara lite tid.
Hacka smöret och nyp ihop det med de torra ingredienserna och äggulan tills det blir en deg. Lägg sedan degen i kylen i plastpåse eller täck med folie i cirka 30 minuter.
Kakorna ska gräddas i cirka 10 minuter beroende på storlek, tjocklek och smaksättning. Kakorna ska knappt få färg, men vara genomgräddade. Låt dem svalna på plåten och för sedan över dem till ett galler och slutligen ska de förvaras i en lufttät burk.
Rulla kulor av degen, tryck till med ett finger på degkulan så att det bildas en fördjupning till citronkrämen. Låt dem vila kallt övertäckta med plast i minst 30 minuter.
Sätt ugnen på 175 grader. Grädda dem mitt i ugnen i cirka 8 minuter. De behövs inte gräddas färdigt helt eftersom citronkräm och maräng ska gräddas senare.
Tvätta och torka citronerna.
Blanda alla ingredienser i en kastrull. Låt sjuda under omrörning tills krämen tjocknat. Den får inte koka för då koagulerar äggen.
Ta av och låt svalna.
Vispa äggvitan, börja långsamt och öka sedan hastigheten. Vispa till ett hårt skum.
Tillsätt sockret och vispa tills skummet är fast och tjockt. Det ska gå att vända bunken upp och ner utan att marängsmeten rinner ut.
Höj ugnstemperaturen till 250 grader.
Klicka citronkräm i den förgräddade mördegskakan och spritsa eller klicka maräng uppe på.
Grädda kakorna i cirka 2-4 minuter eller tills marängen fått fin färg.
Läs också: Hallongrottor – gott recept
Recept från Mitt kök