Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mördegsformar med kola- och chokladfyllning

Frasiga mördegsformar med kola- och chokladfyllning toppas med salta nötter. Supergott till kaffet på maten. 

Mördegsformar med kola- och chokladfyllning
Mördegsformar med kola- och chokladfyllning
Mördegsformar med kola- och chokladfyllning
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 2 dlvetemjöl
  • 75 gsmör
  • 1 tskströsocker
  • 1 krmsalt
  • 1äggula

Fyllning

  • 1,5 dlkaramelliserad mjölk
  • 50 gchoklad- mörk

Garnering

  • 2 mskpistaschnötter- skalade
  • 0,5 tskflingsalt

Gör så här

  1. Hacka ihop mjöl, smör, socker och salt, gärna i en matberedare. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg. Platta till degen och låt den vila inlindad i plast i kylen ca 30 min.

  2. Sätt ugnen på 200°. Dela degen i 16 bitar. Tryck ut den i små smorda veckade formar, ca 4 cm i diameter. Ställ formarna på en plåt och grädda mitt i ugnen ca 10 min. Låt formarna kallna.

  3. Fyllning: Lägg den karamelliserade mjölken i en spritspåse utan tyll. Hacka chokladen och smält den i mikro eller över vattenbad.

  4. Spritsa den karamelliserade mjölken i formarna. Ringla över chokladen.

  5. Finhacka nötterna och blanda med flingsaltet. Strö blandningen över formarna och ställ dem kallt för att stelna.

Vad tyckte du om receptet?

Karamelliserad mjölk kallas även dulce de leche. Den finns i konservburk på bakhyllan.