Allt om Mat / Recept / Moqueca – brasiliansk fiskgryta med kokosmjölk och lime
Moqueca – brasiliansk fiskgryta med kokosmjölk och lime
4 personer
40 minuter
(Betyg: 3,8 · 44 röster)
En mustig fiskgryta, typisk för det brasilianska köket, speciellt i delstaten Bahia på östkusten. Kokosmjölk, koriander och lime är några av huvudingredienserna i en moqueca, men det finns många varianter på denna gryta. Extra lyxigt blir det att tillsätta skaldjur. Garnera med mycket koriander och pressa över limesaft vid servering, det är det som gör grytan så god!
Moqueca, brasiliansk fiskgryta med kokosmjölkFoto: Helén Pe
(Betyg: 3,8 · 44 röster)
Ingredienser
4personer
Tänk på:
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
500 gfiskfiléer- blandade, t ex torsk, lax, seabass, MSC-märkt
1lime
0,5 tsksalt- + 0,5 tsk
1 krmnymald svartpeppar- + 2 krm
gul lök
4vitlöksklyftor
1morot
1röd paprika- stor
2grön jalapeñochili
0,5 mskkumminfrö- hela
3 mskkokosolja- eller rapsolja
1 mskpaprikapulver
1 burkkrossade tomater- (400 g)
1 burkkokosmjölk- (400 ml)
3 mskkonc fiskfond
Tillbehör
3 dlbasmatiris
1 – 2 krukorkoriander
limeklyftor
chili- ev extra, t ex sambal oelek
Gör så här
Skär fisken i 3 cm-stora tärningar. Skölj limen noga i ljummet vatten. Finriv skalet, halvera och pressa ut 2 msk saft. Blanda -fisken med 1/2 tsk salt, 1 krm -peppar, limeskal och -saft och låt stå i kylen under tiden grytan lagas.
Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och fintärna moroten. Kärna ur och fintärna paprikan. Kärna ur och finstrimla chilin.
Fräs lök, vitlök, morot och kummin i en gryta med olja i ca 3 min. Tillsätt paprika, chili och paprikapulver och fräs i ytterligare ca 1 min. Tillsätt tomater, kokosmjölk och fond. Låt grytan sjuda under lock i ca 15 min.
Vänd ner fisken med limesaften i grytan. Låt sjuda i 3–5 min tills fisken är genomkokt. Krydda med 1/2 tsk salt och 2 krm peppar.
Servera grytan med ris, koriander, limeklyftor och eventuellt extra chili.
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 3,8 · 44 röster)
Orange olja
I Brasilien får man ofta grytan serverad med stora bitar av fisk och den är i princip alltid smaksatt med dendêolja (azeite de dendê), en tjock olja som utvinns från en afrikansk palm som växer i norra Brasilien. Oljan är en av de grundläggande ingredienserna i det bahianska köket. Dendêoljan höjer smaken och ger maten en starkt orange färg. Den är tyvärr i princip omöjlig att få tag på här i Sverige och går inte att ersätta med något annat.