Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Monikas mandeltårta

Recept på en fantastisk god mandeltårta av kocken och konditorn Monika Ahlberg. Det är en lättbakad variant av en klassisk Zuleikatårta. ­Krispiga mandelbottnar fylls och kläs med en gudagod smörkräm.

Monikas mandeltårta
Monikas mandeltårta
Monikas mandeltårta
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 2 påsarmandel- hackad (à 50 g)
  • 1,5 dlströsocker
  • 4äggvitor

Fyllning

  • 4äggulor
  • 1 dlströsocker
  • 0,75 dlmjölk
  • 150 gsmör- rumsvarmt

Garnering

  • småsockerpärlor- i guld och silver

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Rita två rundlar, ca 22 cm, på bakplåts­papper lagda på plåtar. Smörj och mjöla dem lätt.

  2. Blanda mandel och socker. ­Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner dem i mandelsockret. Bred ut smeten så jämnt som möjligt i cirklarna.

  3. Grädda bottnarna, en i taget, mitt i ugnen ca 15 min. Lossa bottnarna från papperet och låt kallna.

  4. Fyllning: Blanda äggulor, ­socker och mjölk i en kastrull. ­Låt sjuda till en tjock kräm under ständig omrörning. Ta kastrullen från plattan och rör ner det mjuka smöret i klickar under omrörning. Låt krämen svalna. Ställ den ­sedan i kylen för att stelna.

  5. Lägg ihop bottnarna med ­hälften av krämen emellan. Bred resten ovanpå. Strö över sockerpärlor och servera.

Vad tyckte du om receptet?