Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mojitopaj med myntasocker

Fräsch och god paj med perfekt balans mellan syra och sötma. Som den läskande drinken mojito men i form av en paj, kan det bli bättre?

Mojitopaj med myntasockerMojitopaj med myntasockerMojitopaj med myntasocker
Foto: Åsa Swanberg

Mördeg

  • 150 gsmör- rumsvarmt
  • 5 dlvetemjöl
  • 1,5 dlflorsocker
  • 1ägg
  • 1äggvita- till pensling

Fyllning

  • 3gelatinblad
  • 2,5 dlmjölk (3%)
  • 2,5 dlvispgrädde
  • 0,5 mskrom- mörk (valfritt)
  • 1lime- rivet skal plus saft
  • 0,5 dlströsocker

Topping

  • 2 mskströsocker- med mynta (se recept på myntasocker)

Gör så här

  1. Mördeg: Tärna smöret och lägg det tillsammans med vetemjöl, florsocker och ägg i en matbereda­re. Mixa snabbt ihop det till en deg. Plasta in degen och låt den vila i kylskåp i 30 min. Sätt ugnen på 150 grader.

  2. Kavla ut degen på ett mjölat bakplåtspapper till en rund platta, ca 25 cm i diameter. Lägg över degen i en pajform, ca 20 cm i diameter, och tryck fast botten och kanterna. Skär till degen så den inte hänger över kanten.

  3. Pensla pajskalets botten och kanter med äggvita och nagga den med en gaffel. Grädda pajskalet mitt i ugnen i ca 20 min. Låt det svalna.

  4. Låt gelatinbladen ligga i en skål med kallt vatten i 5 min. Blanda ihop resten av ingredien­serna i en kastrull och låt det koka upp. Ta kastrullen från värmen och lägg i gelatinbladen. Rör tills de smält. Häll blandningen i det kalla pajskalet och låt pajen stå i kylskåp i minst 3 tim.

  5. Strö över myntasocker på pajen innan servering.

Vad tyckte du om receptet?