Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Modern ängamatsoppa

Modern ängamatsoppa är en klassisk svensk primör­soppa som här är mixad­ i stället för redd.

Modern ängamatsoppa
Modern ängamatsoppa
Modern ängamatsoppa
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 3potatisar
  • 2morötter
  • 1palsternacka
  • 500 gblomkål
  • 0,5purjolök- (det ljusa)
  • 12 dlvatten
  • 1 tsksalt
  • 2grönsaksbuljongtärningar
  • 2 mskvispgrädde
  • 1 mskcitron- pressad

Garnering

  • 1morot
  • 1 dlrapsolja
  • 1 dlblomkålsbitar
  • 100 gsockerbönor
  • harsyra- nyplockad ev

Gör så här

  1. Skala potatis, morötter och ­palsternacka och skär i bitar. Bryt blomkålen i buketter och strimla purjolöken. Lägg alltsammans i en kastrull, häll på vatten och salt och koka under lock tills ­grönsakerna mjuknat, ca 10 min.

  2. Lägg i buljongtärningarna och koka soppan ca 2 min. Mixa den slät med mixerstav eller i omgångar i en matberedare. Tillsätt grädde och citronsaft och eventuellt mer salt.

  3. Skala och hyvla moroten tunt. Skär i strimlor. Hetta upp olja i en liten kastrull eller liten stekpanna. till 160°. ­Torka av morotsstrimlorna och stek/fritera dem tills de fått färg, ca 3 min. Låt rinna av på hushållspapper.

  4. Finfördela blomkålen med ­fingrarna till pyttesmå buketter. Ansa och dela sockerbönorna på längden.

  5. Häll upp soppan i portions­skålar och garnera med friterad ­morot, sockerbönor, blomkål och ­harsyra.

Vad tyckte du om receptet?