Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mjukt tunnbröd

Doften av nygräddade, mjuka tunnbröd är ljuvlig! Fyll dem gärna med godsaker från julbordet, som ost, sill, gräddfil eller köttbullar och goda röror.

Mjukt tunnbröd
Mjukt tunnbröd
Mjukt tunnbröd
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 5 dlhavremjölk
  • 2 dlhavregryn
  • 2 msksirap- ljus
  • 50 gjäst
  • 1ägg
  • 1 tsksalt
  • 4 mskolja- till exempel raps- eller solrosolja
  • 12 dlvetemjöl

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250 grader.

  2. Värm havremjölken och havregrynen till 37 grader. Dra av från plattan och rör i sirapen.

  3. Smula ner jästen i en bunke. Blanda med den varma ”havregrynsgröten”. Blanda i ägg, salt och olja. Arbeta in lite i taget av vetemjölet. Lägg på plastfolie eller en bakduk och låt degen jäsa i cirka 40 minuter.

  4. Dela upp degen i 24 bitar och forma varje bit till en bulle. Kavla ut till tunna kakor, cirka 3 millimeter tjocka. Nagga med en gaffel. Lägg på bakduk och jäs i ytterligare 10 minuter.

  5. Grädda bröden mitt i ugnen i cirka 4–5 minuter. Lägg bröden på ett galler och låt dem svalna under en bakduk.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök