Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mjuk saffranskaka med krämig apelsinglasyr

Mandlarna sätter prägel på denna snabbakade kaka. Minst kladd blir det om du fryser in kakan utan glasyr, men det går även bra med glasyren på. Kakan håller ca 3 månader i frysen.

Mjuk saffranskaka med krämig apelsinglasyrMjuk saffranskaka med krämig apelsinglasyrMjuk saffranskaka med krämig apelsinglasyr
Mandlarna sätter prägel på denna snabbakade saffranskaka. Foto: Annika Broman

Ingredienser

  • 200 gsötmandel
  • 100 gsmör
  • 1 påsesaffran- (1/2 g)
  • 3 dlströsocker
  • 4ägg
  • 2 dlvaniljyoghurt- (2 %)
  • 3,5 dlvetemjöl- (210 g)
  • 1 mskvaniljsocker
  • 2 tskbakpulver

Apelsinglasyr

  • 200 gnaturell färskost
  • 1 dlflorsocker
  • 1apelsin- rivet skal
  • 2 mskapelsin- pressad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Mal mandeln eller finhacka den. Smält smöret i en kastrull. Mortla saffran och lite av sockret och blanda med smöret. Vispa ägg och resten av sockret vitt och fluffigt. Rör ner mandel, smör och yoghurt.

  2. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver och vänd ner i smeten. Klä en långpanna, 30x40 cm, med bakplåtspapper. Bred ut smeten i pannan.

  3. Grädda kakan mitt i ugnen 25-30 min. Låt den kallna.

  4. Vispa samman färskost, florsocker samt skal och saft från apelsinen till en krämig frosting. Bred eller spritsa frostingen över kakan och låt stelna. Skär kakan i fyrkanter.

Vad tyckte du om receptet?