Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på vacker mjuk pepparkaka att baka till julfikat. Till kakan används en form i gjutet aluminium med en non–stickbeläggning som gör att kakan lossnar lättare. Låt kakan vila i formen ca 10 min innan den stjälps upp. Det är viktigt att smörja och bröa formen ordentligt innan smeten hälls i. Gräddningstiden kan variera beroende på vilken form som används.
Sätt ugnen på 170°. Smörj och bröa en form som rymmer, 1 1/2 liter. Smält smöret och blanda ner kryddorna. Låt kryddorna ligga och dra i smöret ca 10 min.
Vispa ägg, strösocker och farinsocker pösigt. Tillsätt grädde, lingonsylt och smöret med kryddorna. Blanda försiktigt.
Blanda mjöl och bakpulver. Sikta ner blandningen och rör tills allt är blandat. Häll smeten i formen,
Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 30 min tills den är torr när du provar med sticka. Täck eventuellt med bakplåtspapper om den ser ut att bli mörk mot slutet av gräddningen. Låt kakan svalna ca 10 min i formen innan den stjälps upp och får kallna. Pudra över florsocker och guldpulver.