Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mjuk pepparkaka med tranbär

Tranbär och pepparkakskryddor är härliga vintersmaker i den här mjuka kakan. För dig som vill göra pepparkakan extra festlig är det fint och vintrigt att glasera den och toppa med frysta tränbär.

Mjuk pepparkaka med tranbär
Mjuk pepparkaka med tranbär
Mjuk pepparkaka med tranbär
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 150 gsmör
  • 3ägg
  • 2 dlbrun farin
  • 1 dlströsocker
  • 2 dlfilmjölk
  • 4 dlvetemjöl
  • 2 tskbakpulver
  • 1 tskbikarbonat
  • 4 tskkanel- mald
  • 1,5 tskkryddnejlikor- malda
  • 1,5 tskingefära- mald
  • 2 dltranbär- frysta
  • smör och ströbröd- till formen
  • 2 dlflorsocker
  • 1,5 mskvatten- ca
  • tranbär- frysta
  • florsocker- att sikta över

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en sockerkaksform som rymmer cirka 2 liter.

  2. Smält smöret och låt svalna.

  3. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda i det avsvalnade smöret och filmjölken under vispning.

  4. Blanda mjöl, bakpulver och kryddor. Vänd runt tranbären i mjölet. Rör ner mjölblandningen i smeten.

  5. Häll smeten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 50–60 minuter. Känn med en provsticka att den är genomgräddad. Låt svalna en stund i formen innan den vickas upp på galler.

  6. Topping: Rör florsocker ihop och vatten. Ringla glasyren över kakan precis vid servering. Strö över frysta tranbär och sikta över lite florsocker.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök