Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mjuk pepparkaka dränkt i rom, med lingon och lättvispad grädde

Mjuk pepparkaka dränkt i rom, med lingon och lättvispad grädde liknar lite britternas ljuvliga christmas puddings men denna kaka behöver inte bakas långt i förväg, som man gör med en klassisk christmas pudding.

Mjuk pepparkaka dränkt i rom, med lingon och lättvispad grädde
Mjuk pepparkaka dränkt i rom, med lingon och lättvispad grädde
Mjuk pepparkaka dränkt i rom, med lingon och lättvispad grädde
Foto: Magnus Carlsson

Ingredienser

  • 100 gsmör
  • 2 dlmjölk- (3 %)
  • 3 dlvetemjöl- (180 g)
  • 2 dlströsocker
  • 2 tskkanel- mald
  • 1 tsknejlikor- malda
  • 1 tskingefära- mald
  • 1ägg
  • 1 tskbikarbonat

Romlag

  • 1,5 dlrom- mörk
  • 1apelsin- gärna ekologisk
  • 1 dlmuscovadosocker- mörkt

Rårörda lingon

  • 150 glingon- frysta
  • 1 dlströsocker
  • 2 mskrom- mörk
  • 23 strimlorapelsinskal

Tillbehör

  • grädde- lättvispad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en kastrull. Häll på mjölken. Blanda samman de torra ingredienser. Rör i smörblandning och ägg.

  2. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 1 1/2 liter. Grädda mitt i ugnen 40–45 min.

  3. Romlag: Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Koka upp rom, socker och apelsinskal tills sockret lösts upp.

  4. Låt kakan svalna ca 5 min i formen innan den stjälps upp på en tallrik. Gör små hål i kakan med hjälp av en potatissticka eller grillspett och ringla över den varma romlagen. Tillsätt gärna lagen i omgångar så kakan hinner suga åt sig lagen och allt hamnar inte på tallriksbotten. Låt kakan kallna och ställ sedan in den i kylen. Låt stå till nästa dag.

  5. Rårörda lingon: Rör samman lingon med socker, rom och apelsinstrimlor tills sockret lösts upp och lingonen tinat.

  6. Värm kakan i mikro eller i ugn och servera den ljummen med lingon och lättvispad grädde.

Vad tyckte du om receptet?