Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Mjuk pepparkaka dränkt i rom, med lingon och lättvispad grädde liknar lite britternas ljuvliga christmas puddings men denna kaka behöver inte bakas långt i förväg, som man gör med en klassisk christmas pudding.
Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en kastrull. Häll på mjölken. Blanda samman de torra ingredienser. Rör i smörblandning och ägg.
Häll smeten i en smord och bröad form, ca 1 1/2 liter. Grädda mitt i ugnen 40–45 min.
Romlag: Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Koka upp rom, socker och apelsinskal tills sockret lösts upp.
Låt kakan svalna ca 5 min i formen innan den stjälps upp på en tallrik. Gör små hål i kakan med hjälp av en potatissticka eller grillspett och ringla över den varma romlagen. Tillsätt gärna lagen i omgångar så kakan hinner suga åt sig lagen och allt hamnar inte på tallriksbotten. Låt kakan kallna och ställ sedan in den i kylen. Låt stå till nästa dag.
Rårörda lingon: Rör samman lingon med socker, rom och apelsinstrimlor tills sockret lösts upp och lingonen tinat.
Värm kakan i mikro eller i ugn och servera den ljummen med lingon och lättvispad grädde.