Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Mjuk pepparkaka som smakar gammaldags. Ett ärvt recept på mjuk pepparkaka som vi arbetat om till dagens råvaror. Syltat spelsinskal är bytt ut mot aprikoser – men du kan välja själv vilket som är godast.
Sätt ugnen på175°. Smörj och bröa en stor (minst 1,7 liter) sockerkaksform.
Smält smöret. Rör ihop ägg och farinsocker.
Blanda i en bunke mjöl, salt, bakpulver, kryddor, korinter och hackade aprikoser. Rör därefter ner detta i äggsmeten tillsammans med det smälta smöret.
Tillsätt sist det rivna apelsinskalet och mjölken. Häll smeten i formen.
Grädda på galler i nedre delen av ugnen ca 1 timme och 20 min. Känn med provsticka att kakan är torr i mitten och täck ev med folie de sista 20 minuterna så att den inte blir för mörk. Låt kakan ånga av i formen innan den stjälps upp.
Om du vill vara ute i god tid med julbaket går det bra att frysa mjuk pepparkaka.