Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mjuk pepparkaka - världens godaste till jul

Mjuk pepparkaka som smakar gammaldags. Ett ärvt recept på mjuk pepparkaka som vi arbetat om till dagens råvaror. Syltat spelsinskal är bytt ut mot aprikoser – men du kan välja själv vilket som är godast.

Mjuk pepparkaka - världens godaste till jul
Mjuk pepparkaka - världens godaste till jul
Mjuk pepparkaka - världens godaste till jul

Mjuk pepparkaka

  • 250 gsmör
  • 2ägg
  • 5 dlfarinsocker
  • 8 dlvetemjöl
  • 0,5 tsksalt
  • 1 tskbakpulver
  • 1 tskkanel- mald
  • 1 tskkardemumma- mald
  • 0,5 tskingefära- mald
  • 0,5 tskkryddnejlika- malen
  • 0,5 tskpomeransskal- malda
  • 2,5 dlkorinter
  • 10aprikoser- torkade och hackade
  • 1apelsin- rivet skal av
  • 2 dlmjölk

Gör så här

  1. Sätt ugnen på175°. Smörj och bröa en stor (minst 1,7 liter) sockerkaksform.

  2. Smält smöret. Rör ihop ägg och farinsocker.

  3. Blanda i en bunke mjöl, salt, bakpulver, kryddor, korinter och hackade aprikoser. Rör därefter ner detta i äggsmeten tillsammans med det smälta smöret.

  4. Tillsätt sist det rivna apelsinskalet och mjölken. Häll smeten i formen.

  5. Grädda på galler i nedre delen av ugnen ca 1 timme och 20 min. Känn med provsticka att kakan är torr i mitten och täck ev med folie de sista 20 minuterna så att den inte blir för mörk. Låt kakan ånga av i formen innan den stjälps upp.

  6. Om du vill vara ute i god tid med julbaket går det bra att frysa mjuk pepparkaka.

Vad tyckte du om receptet?