Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mjuk nöttosca  

Nöttosca är en mjuk kaka med krispigt täcke av kolanötter.

Mjuk nöttosca  
Mjuk nöttosca  
Mjuk nöttosca  
Foto: Peter Carlsson

Ingredienser

  • 100 gmandelmassa
  • 3ägg
  • 2,5 dlströsocker
  • 1 tskvaniljsocker
  • 50 gsmör
  • 1 dlmjölk
  • 3,5 dlvetemjöl- (210 g)
  • 2 tskbakpulver
  • 1 krmsalt

Nöttosca

  • 2 dlnötter- blandade, t ex flagad mandel, skållade hasselnötter och pistaschnötter
  • 25 gsmör
  • 0,5 dlsirap- ljus
  • 4 mskvispgrädde
  • 1 dlströsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°.  Riv mandelmassan. Vispa ägg, socker och ­vaniljsocker riktigt vitt och pösigt.

  2. Smält smöret och rör ner ­mjölken. Blanda alla de torra ­ingredienserna. Sikta ner dem i äggpöset varvat med smör- mjölken. Vänd i mandelmassan.

  3. Häll smeten i en smord ­rektangulär form 20 x 30 cm. Eller i en rund pajform, ca 28 cm i diameter, med löstagbar botten. Grädda kakan i nedre delen av ­ugnen 25–30 min.

  4. Tosca: Grovhacka nötterna. Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt koka ihop 2–3 min.

  5. Ta kakan ur ugnen och bred över toscasmeten. Grädda ytterligare ca 15 min mitt i ugnen. Ta ut och låt kakan svalna.

Vad tyckte du om receptet?