Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mjuk mandel- och plommonkaka

Saftig och smakrik kaka, med öar av friska och syrliga plommon.

Mjuk mandel- och plommonkakaMjuk mandel- och plommonkakaMjuk mandel- och plommonkaka
En mjuk kaka som blir extra god av mandelmassan. Foto: Åsa Swanberg

Ingredienser

  • 67plommon
  • 150 gmandelmassa
  • 150 gsmör- rumsvarmt
  • 2ägg
  • 2 dlströsocker
  • 2 tskvaniljsocker
  • 2 dlvetemjöl
  • 1 tskbakpulver
  • 0,5 dlmandelspån

Tillbehör

  • vispad grädde

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en springform, 20 cm i diameter.

  2. Halvera och kärna ur plommonen. Riv mandelmassan. Vispa mandelmassa och smör till en jämn smet.

  3. Dela äggen i gulor och vitor. Vispa äggulor och socker pösigt och rör ner i smörblandningen, lite i taget. Blanda ihop mjöl och bakpulver och vänd ner i smeten. Vispa vitorna till ett fast skum och vänd försiktigt ner det i smeten.

  4. Bred ut smeten i formen och strö över mandelspån. Fördela ut plommonhalvorna jämnt över kakan.

  5. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 40–45 min. Låt svalna. Servera med vispad grädde.

Vad tyckte du om receptet?