Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mjuk kaka med päron och pistaschnötter

Läcker kaka bakad med mandelmjöl, smör och gräddfil. Fri från både gluten och socker. Dekorera med päron och strö över pistaschnötter. Servera med lättvispad grädde eller sockerfri glass.

Mjuk kaka med päron och pistaschnötterMjuk kaka med päron och pistaschnötterMjuk kaka med päron och pistaschnötter
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Päronkaka

  • 100 gsmör
  • 1,5 dlgräddfil
  • 3,5 dlmandelmjöl
  • 2 dlglutenfri mjölmix- till exempel Lailas mjölmix, eller blanda själv
  • 2 tskbakpulver
  • 2ägg
  • 2 dlsötströ- eller lättströ
  • 3päron
  • 1 dlpistaschnötter- grovt hackade
  • smör- till formen
  • mandelmjöl- eller glutenfritt ströbröd till formen

Glasyr

  • 1 dlvispgrädde
  • 2 mskhonung
  • 1 msksmör

Till garnering

  • blomblad- torkade, till exempel rosenblad

Gör så här

  1. Päronkaka: sätt ugnen på 175 grader.

  2. Smörj och bröa en springform, cirka 24 centimeter i diameter, med mandelmjöl eller glutenfritt ströbröd.

  3. Smält smöret och blanda med gräddfilen.

  4. Blanda mandelmjöl, mjölmix och bakpulver.

  5. Vispa upp äggen och sötströt eller lättströt till en fluffig smet.

  6. Vänd ner de torra ingredienserna och smörblandningen växelvis i äggsmeten. Häll upp smeten i formen.

  7. Kärna ur och skär päronen i klyftor. Lägg klyftorna i ett cirkelformat mönster på smeten, strö över pistasch­ nötterna och grädda på nedersta falsen i ugnen i cirka 45 minuter.

  8. Glasyr: koka upp grädde, honung och smör. Låt sjuda ett par minuter.

  9. Häll glasyren över kakan.

  10. Garnering: strö över blombladen.

Vad tyckte du om receptet?

Här hittar du ett recept på glutenfri mjölmix.

Recept från Mitt kök