Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mjuk citronkaka med hallon

Enkel och god kaka blir så här vacker pyntad med glasyr, bär och blommor.

Mjuk citronkaka med hallon
Mjuk citronkaka med hallon
Mjuk citronkaka med hallon
Foto: Eva Hildén

Kaka

  • 150 gsmör- rumsvarmt
  • 2 dlsocker
  • 0,5citron- finrivet skal
  • 2ägg
  • 1 mskcitronsaft- färskpressad
  • 2 mskvatten- kallt
  • 3 dlvetemjöl
  • 1 tskbakpulver
  • smör och ströbröd- till formen

Glasyr

  • 1,5 dlflorsocker
  • 1,5 mskhallonsaft- koncentrerad, ca
  • evvatten- lite

Garnering

  • 45 dlhallon- färska
  • ätbara blommor- obesprutade,till exempel penséer

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en glas- eller aluminiumkakform, 1 ½ liter.

  2. Rör smör och socker poröst, använd elvisp. Blanda i citronskal. Vispa i ett ägg i taget. Rör ner citronsaften och vattnet. Rör ner mjölet blandat med bakpulvret, blanda om noga. Häll smeten i en smörad och bröad form med hål i mitten, cirka 1 ½ liter.

  3. Grädda kakan i nedre delen av ugnen cirka 40 minuter, eller tills den är genomgräddad, känn med provsticka. Låt kakan svalna något i formen innan den stjälps upp.

  4. Stjälp upp kakan ur formen och låt den kallna.

  5. Blanda ihop florsocker och hallonsaft till en slät glasyr, tillsätt några droppar vatten om glasyren är för tjock. Ringla glasyren över kakan. Låt stelna i kylskåp cirka 20 minuter. Fyll och toppa kakan med hallonen. Garnera med blommorna.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök