Recept & styling Christina Asplund Foto Thomas Carlén
Recept från Mitt kök
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på fermenterade grönsaker. Gott till stekt eller grillad korv och långbakat fläsk. Innehåller bra bakterier för mage och tarm.
Låt yoghurten rinna av i en tratt med kaffefilter över ett litermått. Vasslen används till att mjölksyra grönsakerna.
Ansa och dela vitkålshuvudet och ta bort stocken. Skiva kålen tunt på mandolin. Skala och skiva löken. Skala och grovriv morötterna. Blanda grönsakerna i en stor bunke eller plastlåda med saltet och knåda samman med rena händer tills grönsakerna börja vätska sig.
Lägg över i en ren 3-liters glasburk och varva med kummin och lagerblad. Stompa ner dem med en potatisstöt. Häll över vasslen och täck med en plastpåse fylld med vatten och förslut med plastklämma; påsen används som tyngd så att grönsakerna hålls under vätskeytan i burken. Ställ mörkt och syra grönsakerna 4–14 dagar i cirka 20 graders rumstemperatur. Kontrollera så att vätskan täcker grönsakerna. Om inte, fyll på med saltat vatten (5 deciliter vatten +1 matsked salt). Förvara i kylskåp efter syrning i mindre burkar med lock. Låt smakerna mogna två veckor
Recept & styling Christina Asplund Foto Thomas Carlén
Recept från Mitt kök