Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Den här chokladpajen är riktigt maffig och den känns väldigt lyxig att servera som avslutning på middagen. Den italienska, sötsyrlig svartvinbärsmarängen bryter av fint mot den lena chokladiga pajen. Marängen ska inte gräddas i ugnen.
Mixa kexen tillsammans med socker och kakao i en matberedare till ett fint smul. Smält smöret. Blanda ner smöret i kexsmulet. Tryck ut smulorna i en pajform med höga kanter, 24–26 cm i diameter. Ställ in formen i kylen.
Fyllning: Hacka de båda chokladsorterna. Skär smöret i bitar. Koka upp grädde och honung i en kastrull. Häll grädden över choklad och smör och låt det stå i ca 1 min. Mixa smeten slät med stavmixer. Tillsätt salt. Häll smeten i formen och jämna till ytan.
Maräng: Mosa vinbären lätt i en kastrull. Tillsätt socker och vatten.
Låt det koka till 121°. Vispa upp äggvitorna i en köksmaskin när sockerlagen är 115°. Häll sockerlagen i äggvitorna i en tunn stråle under kraftig vispning. Vispa tills marängsmeten är ljummen. Bred ut marängen på pajen.
Garnering: Hacka chokladen. Smält den i mikro eller över vattenbad. Ringla chokladen över pajen och servera.