Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mjölkchokladkaka med chokladglasyr

Saftig chokladkaka med en läcker randig glasyr. Lika maffig och god som fin kaka till fikabordet.

Mjölkchokladkaka med chokladglasyrMjölkchokladkaka med chokladglasyrMjölkchokladkaka med chokladglasyr
Mjölkchokladkaka med glasyr Foto: Åsa Swanberg

Ingredienser

  • 100 gmjölkchoklad
  • 225 gsmör
  • 2 dlkaffe- bryggt
  • 1 dlkakao
  • 4 dlvetemjöl- (240 g)
  • 2,5 dlströsocker
  • 2 tskvaniljsocker
  • 1,5 tskbikarbonat
  • 2ägg
  • 1 dlgräddfil

Mjölkchokladglasyr

  • 150 gmjölkchoklad
  • 4 mskkakao
  • 2 mskkaffe- bryggt
  • 1,5 dlflorsocker
  • 100 gsmör- rumsvarmt

Topping

  • 50 gmjölkchoklad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 °. Smörj och bröa en form som rymmer 1 1/2 liter. Hacka chokladen. Lägg smör, kaffe och kakao i en kastrull och låt det smälta ihop. Ställ det åt sidan. 

  2. Blanda ihop mjöl, socker, vanilj­socker och bikarbonat. Tillsätt smörblandningen, ägg och gräddfil och vispa till en jämn smet. Vänd ner den hackade chokladen. Häll smeten i formen. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 55 min.

  3. Låt kakan vila i formen i ca 10 min. Vänd sedan upp den på ett fat eller galler och låt den kallna under formen.

  4. Glasyr: Hacka chokladen och lägg den i en rostfri skål tillsammans med kakao och kaffe. Ställ skålen över en kastrull med kokande vatten och låt det smälta ihop. Vänd ner florsocker och smör och rör ihop till en jämn smet. Bred ut glasyren över kakan.

  5. Topping: Hacka chokladen och smält den över vattenbad eller i mikron. Ringla chokladen över kakan. Låt den stelna.

Vad tyckte du om receptet?